Testa Bredbandskollen

Tack för att du vill vara med och testa Bredbandskollens app!

Nedan följer instruktioner för hur du gör för att komma åt appen, och några tips på vad vi uppskattar att du tittar på, men det är upp till dig hur mycket du kan och vill göra. När du har laddat ned den nya appen är det bara att köra igång med testningen när tid och lust infaller.

Vi uppskattar intryck och åsikter om allting du ser och gör i appen, speciellt om du kommer på något finurligt och hittar en bugg vi inte har upptäckt, men framför allt vill vi att du testar att appen fungerar och beter sig vettigt. Det vill säga att du startar appen, gör en mätning och får ett resultat som verkar stämma överens med vad du har för uppkoppling. Det vore också uppskattat om du har möjlighet att testa ifrån flera ställen, kanske hemma och i närmaste park under en promenad, och hemma vore det även hjälpsamt om du kan byta mellan wi-fi och ditt mobila nätverk och testa båda dessa.

Så här gör du för att installera testversionen:

Android

 1. Börja med att avinstallera existerande version, ifall du redan har Bredandskollen installerad.
 2. Ladda ned betaversionen här och installera den.
 3. Börja använda appen och gör mätningar! 

Om du får varningen ”Av säkerhetsskäl får okända appar från den här källan inte installeras av mobilen” – Tryck då på ”Inställningar” och klicka på ”Tillåt från denna källa”, för att sen gå tillbaka och installera. Det här är en standardvarning ifrån Android som kan dyka upp när man installerar vilken APK-fil som helst och inte en varning om att vi försöker ge dig virus!

iOS

 1. Invänta ett mejl ifrån TestFlight som innehåller inbjudningskod.
 2. Ladda ned appen TestFlight från AppStore.
 3. Starta appen och tryck på ”Lös in” uppe i högra hörnet. Du får då möjlighet att installera Bredbandskollen – gör det.
 4. Börja använda appen och gör mätningar!

Vi är tacksamma om du rapporterar tillbaka till oss om du hittat fel eller om du har kommentarer. Det gör du på bbk@internetstiftelsen.se 

För att vi ska kunna felsöka behöver vi veta om du använder Android eller iOS, vilken telefonmodell du har och vilken version av operativsystemet du använder. Version av operativet hittar du på iOS under Inställningar och ”Om” (eller ”About”). För Android kan exakt ställe variera mellan telefonmodell och version, men det bör även där finnas under Inställningar och ”Om” eller någon variant på det. Hittar du inte kan du skippa det steget.

Vi har förändrat följande saker i den här versionen:

Android

 • Detektera 5G och implementera support.
 • Möjliggör mätningar med 5G över 1000 mbit/s genom att förmedla trafik till korrekt mätserver.
 • Ändring av platstjänstfunktionalitet för Android (”location permission policy”), så att appen inte använder platstjänsten när appen är inaktiv.
 • Underlätta registrering av supportärende genom att bifoga Android-version och app-version vid skapandet.

iOS

 • Detektera 5G och implementera support.
 • Möjliggör mätningar med 5G över 1000 mbit/s genom att förmedla trafik till korrekt mätserver.
 • Uppdaterat innehållsförtecking av integritetspolicy i App Store.
 • Åtgärdat svarta kanter som uppstår i zoomat läge för vissa iPhone-modeller.
 • Appen tar numer hänsyn till om en användare har valt en annan mejl-klient än Apples inbyggda.
 • Underlätta registrering av supportärende genom att bifoga iOS-version och app-version vid skapandet.

Hälsningar
Team Bredbandskollen