Ny rapport visar Sveriges surfhastighet

Känns det som att just din tomt är den enda med en slö mobilsurf? Undrar du hur din operatör står sig jämfört med andra? Svaren finns i en ny rapport från Internetstiftelsen och Bredbandskollen.

Alla som äger en smartphone vet att hastigheten på den mobila uppkopplingen kan skilja sig en hel del beroende på var man är. Därför släpper Internetstiftelsen och Bredbandskollen varje år en rapport över Sveriges mobila surfhastigheter, baserad på miljoner mätningar över hela landet.

I årets rapport får vi till exempel lära oss att den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data i Sverige är 31 Mbit/s, en siffra som ökar med ungefär 5 Mbit/s för varje år. Så sent som 2012 var motsvarande siffran 4 Mbit/s.

De högsta uppmätta hastigheterna hittar vid havet – kommunen med den snabbaste surfen finns på västkusten medan topplänet är en viss ö i Östersjön. Läs mer och se hur din ort och din mobiloperatör placerar sig i rapporten Mobil surfhastighet 2017.